26 augustus 2002
Hilda start spontaan een intekenlijst op internet als extra ´sellingpoint´ naar de uitgevers toe. Ruim veertig mensen reageren.

18 september 2002
Het manuscript wordt, door middel van het sturen van de synopsis, uit vijf ´spirituele uitgeverijen´ aangeboden. Eén uitgever reageert onmiddellijk belangstellend en het manuscript wordt per e-mail verzonden.

21 november 2002
Bericht van de uitgever: ´Bedankt voor het geduld. Uw mooie manuscript was de aanleiding om nog eens te heroverwegen of we toch maar weer eens met fictie moesten beginnen. We hebben toch maar besloten om ons van pure fictie te onthouden. Veel succes met uw mooie manuscript.

21 november 2002
Weer enkele (andere) uitgevers benaderd met een synopsis en weer onmiddellijk belangstelling. Het manuscript gaat weer per mail op pad.

12 januari 2003
Nog geen reactie op het manuscript. Even een mailtje gestuurd.

24 januari 2003
Geen reactie op mail ontvangen. Nog maar eens een keertje proberen. Nu met een vlaggetje.

3 februari 2003
Geen reactie op tweede mail ontvangen. Nu maar eens bellen. De uitgever blijkt al geruime tijd ernstig ziek. Mijn adres en telefoonnummer wordt genoteerd en ik krijg de toezegging dat er op zéér korte termijn contact met me zal worden opgenomen.

2 mei 2003
´Zéér korte termijn´ blijkt een rekbaar begrip. Nog steeds niets gehoord, dus maar weer eens bellen. De uitgever zelf neemt op. Dat is dus goed nieuws. Hij heeft het manuscript nog niet gelezen. Dat is minder. Hij belooft het zéér binnenkort te doen en van zich te laten horen.

2 juli 2003
Nee hoor, geen reactie. Ook niet op mijn mail van 24 juni. Dus maar weer eens bellen. Dit keer krijg ik een uitermate vriendelijke jongedame aan de lijn. Ze hebben ´wat achterstand´ en de uitgever staat op het punt voor drie weken op vakantie te gaan. ´Het zal dus nog even duren, maar na zijn vakantie…´ Ja ja, laat me raden. Dan wordt er op zeer korte termijn contact met me opgenomen.

29 oktober 2003
Het begint Assie en Ineke allemaal véél te lang te duren. Ineke stuurt een mailtje en Assie grijpt de telefoon. Zij ´vangt´ de uitgever en deze belooft ´over een paar weken´ naar het manuscript te gaan kijken.
Hoewel ik met mezelf had afgesproken om deze uitgever een jaar te geven, had ik geen zin meer om tot 21 november te wachten. Alle vertrouwen in een goede samenwerking was bij mij inmiddels volkomen verdwenen.
Ik meld de uitgever dit per mail. Drie keer raden…precies. Geen reactie.

29 oktober 2003
Als ik ´s avonds in bed lig, ben ik nog steeds boos. Ik had de uitgever meerdere malen aangegeven dat ik – uit principe – het manuscript nergens anders aanbood als hij ter beoordeling bij een uitgever lag, maar dat bleek voor deze uitgever geen enkele reden om mij snel duidelijkheid te geven. En dus was ik boos. En dat moest ik loslaten. En tijdens die oefening, krijg ik opeens een ingeving: ´Waarom geef je het boek niet in eigen beheer uit?´

30 oktober 2003
Op het internet blijken diverse mogelijkheden te zijn voor het uitgeven in eigen beheer. Ze hebben allemaal één ding gemeen: er wordt een behoorlijk grote investering gevraagd. En dat was geen optie.
Dus wilde ik wel eens weten wat het zou kosten om een boek zelf te laten drukken. Dus zonder tussenkomst van wie dan ook. Ik stuur een mailtje naar Multicopy. Antwoord heb ik tot op heden nooit gekregen.

31 oktober 2003
Antwoord blijkt in een hele andere vorm te komen. Geen idee hoe ik op deze site terecht ben gekomen, maar het voelt meteen goed op Boekenbent.com. Ook een ´eigen beheer´uitgever, maar dan precies passend in mijn plaatje. Je betaalt een bepaald bedrag, maar je krijgt zelf de boeken. Dat maakt het mogelijk om een bestellijst te starten, mensen vooraf te laten betalen en dat geld te gebruiken om de kosten te dekken. Geen investering, wel een boek. Ik krijg weer moed.

3 november 2003
De prijsopgave van Boekenbent is binnen en één ding is duidelijk: ze willen niet snel rijk worden. De prijs is buitengewoon redelijk en ik voél het…dit gaat lukken!

4 november 2003
Met de prijsopgave bij de hand slaan Peter en ik aan het rekenen. Om het boek voor een toegankelijke prijs te kunnen aanbieden (15 euro) moeten we minimaal 30 boeken verkopen. Het is een gok. Want als we met veel boeken blijven zitten, is het nóg een investering. We besluiten het risico te nemen en die avond, om 20.59 uur, geef ik in het forum van Handreiking.com het officiële startsein…het bestellen kan beginnen!

5 november 2003, 11.11 uur
Zo´n veertien uur ná het startsein zijn er al 23 bestellingen binnen.
Om 12.40 zijn dat er 27.
Om 12.55 zijn het er 31
Om 15.48 zijn het er 39
Om 23.11 zijn het er 43
Om 23.40 zijn het er 46
In shock ga ik slapen.

6 november 2003, 19.39 uur
De 60ste bestelling is binnen.
Terwijl Assie haar creatieve kraan probeert te vinden om een passende cover te maken, stuurt Ineke een tekening waar haar zoon Sander mee bezig is. Het is in één woord schitterend! Ook Assie is meteen enthousiast en na goed overleg wordt het ontwerp van Sander uitgeroepen tot de nieuwe cover.

10 november 2003, 22.54 uur
Bestelling nr. 75 is geteld.

12 november 2003
Het heeft een paar dagen geduurd, maar ik heb het hele manuscript voor de laatste keer zeer kritisch doorgelezen en er inderdaad toch nog een aantal oneffenheden uit kunnen vissen. Om 13.18 uur stuur ik het pakket naar de uitgever. Nu tijd om aandacht te besteden aan de cover.

13 november 2003, 7.13 uur
Mijn eigen Peter bestelt boek nr. 100.
De administratie begint een zware taak te worden. Iedere bestelling wordt beantwoord met een mail met de gegevens om te kunnen betalen. Iedere betaling wordt beantwoord met een mailtje dat de betaling binnen is.
Soms ontbreekt een adres. Soms zijn er nog vragen. Soms staat op de betaling een andere achternaam dan degene die heeft besteld.
Aangezien ik de verkoop van dertig boeken al te gek had gevonden, was ik volkomen onvoorbereid om deze stormloop en de administratieve rompslomp die er aan vast hangt. Maar het blijft genieten.

17 november 2003
Het manuscript is omgezet voor de drukker. Aan mij te taak om alles weer te doorlopen op eventuele fouten.
Vandaag een prijsopgave gedaan voor 110 tot 150 boeken…Het blijft verbijsterd.
Om 18.39 uur stuur ik de foto voor de cover, de foto voor de achterflap en de tekst voor de achterflap.

18 november 2003
Tijdens het omzetten zijn de cursieve citaten in het boek verdwenen. Gelukkig zijn ze duidelijk herkenbaar, maar toch ben ik blij dat de uitgever deze taak op zich neemt.
Vooral omdat er een nieuw onderwerp is gaan leven: een boekpresentatie! Zoja, waar en wanneer? Petra werpt zich op als regelneef en slaat aan het nadenken en informeren.

19 november 2003
Het manuscript wordt weer toegestuurd. Dit keer met cursieve citaten. Nog een keer naar kijken. Tijdens de zoektocht naar cursieve citaten werd tevens duidelijk dat ik hoofdstuk 11 er twee keer in had zitten. Uitgever en ik waren het er al snel over eens dat dat een beetje overdreven was…
Om 15.59 uur komt de cover in de mailbox binnen. De uitgever heeft een prachtig lettertype uitgekozen dat helemaal bij het ontwerp past. Buitengewoon mooi. Het wordt nu wel heel echt allemaal. Zelfs het ISBN nummer staat er al op. Wouw. Op een paar kleine details na vind ik ´m perfect.

20 november 2003
De uitgever heeft op haar site een aparte pagina voor Zwervende Zielen aangemaakt, inclusief een bestelformulier. Even testen en jawel, het formulier komt zonder problemen bij mij binnen.

23 november 2003
Om de belangstelling voor een boekpresentatie te kunnen peilen, stuur ik een update aan iedereen die boeken besteld heeft. Tussen de niesbuien en koortsaanvallen door, want ik heb een flinke griep te pakken.

25 november 2003
De uitgever stuurt de aangepaste cover. Oei oei oei, wat is ´ie fraai!!!
Zelf heb ik ook niet stilgezeten. Mijn ogen zitten vandaag niet meer zo dicht, dus heb ik de laatste hand kunnen leggen aan het doorlezen van het manuscript. Er blijken nog enkele correcties in te zitten. Om 19.26 uur stuur ik ze door.

28 november 2003, 11.00 uur
133 bestellingen, waarvan 117 betaald.
Nog twee foutjes in het manuscript gevonden, verder is alles helemaal geregeld. De uiteindelijke bestelling gaat de deur uit en op verzoek ontvang ik niet veel later (ook) een factuur via de mail. Dit zijn nu echt de laatste stappen. De lijst van mensen die naar de boekpresentatie komen begint aardig te groeien.

27 november 2003
In mijn mailbox zit alweer een cadeautje. Dit keer echter geen bestelling, maar een website! Paul en Sandra hebben www.zwervendezielen.nl voor me geregistreerd! En de timing is perfect, want vandaag kan de nieuwe website nog in het boek vermeld worden!
Om 15.11 uur krijg ik de aangepaste versie van de cover en het manuscript binnen. De nieuwe website staat op de achterflap.

3 december 2003
Na een avondje hondenschool en teveel koffie, kan ik niet in slaap komen. Opeens begint er van alles te borrelen en om Peter niet wakker te maken, grijp ik mijn schrift en een pen en sla in de badkamer aan het schrijven. De eerste paar alinea’s voor mijn tweede boek staan al snel op papier. Daarna kan ik wel slapen.

4 december 2003
Op mijn werk check ik ’s middags mijn mail en vind een mailtje van José Vriens, de stuwende kracht achter ‘mijn’ uitgever. “De boeken zijn binnen en ze zien er geweldig uit!”
Mijn hart mist daadwerkelijk een slag. Aangezien Peter al een hele drukke dag achter de rug heb, ga ik er van uit dat hij geen puf heeft om die avond nog naar Roosendaal te rijden.
Maar van het nieuws krijgt Peter ter plekke nieuwe energie en na wat héén en weer gebel is het rond: die avond kunnen we de boeken komen halen!
Rond 20.00 uur sta ik met het boek in handen. En wat issie mooi! In een aparte kast staan de boeken die via Boekenbent zijn uitgegeven en Zwervende Zielen staat er ook tussen. Het is zo’n onwerkelijk gezicht om mijn naam in een boekenkast te zien staan.
Aangezien we wel héél erg in de buurt van Greet zijn en de adrenaline uit onze oren spuit, besluiten we onze feestvreugde met haar te delen en onder het genot van een kop koffie kan ik mijn ogen nauwelijks van het boek afhouden.
Precies een maand geleden was er alleen een besluit. Nu lag er een boek. Mijn boek. Wow.

5 december 2003
Nu het boek, veeeel eerder dan verwacht, al binnen is, besluiten we mijn ouders, schoonouders en broer, schoonzus en neefjes ook eerder dan gepland op de hoogte te brengen. Want inderdaad, die wisten nog van niets!
Mijn ouders en schoonouders zouden we die avond treffen voor de traditionele pakjesavond en na het voorlezen van een gedicht, mochten mijn moeder en schoonmoeder het geheim onthullen. Het duurde heel even voordat ze beseften wat ze in handen hielden, maar daarna was het enthousiasme enorm!

6 december 2003
Volkomen onaangekondigd staan we ’s avonds bij mijn broer, schoonzus en neefjes op de stoep. Verrássing! Nou, niet echt. Mijn broer had al zo’n vermoeden dat het Grote Geheim met mijn boek te maken had. Het enthousiasme en de trots is er trouwens niet minder om!

7 december 2003
De lijst namen van wie heeft aangegeven niet naar de boekpresentatie te komen ligt rechts, een stapel boeken links. De eerste grote verzending wordt zondagavond klaar gemaakt om maandag op de post te gaan. Alweer zo’n spannend moment.

9 december 2003
De eerste berichten van mensen die het boek hebben ontvangen, druppelen binnen en ook hier zijn de reacties enthousiast. Goede voornemens om met lezen te wachten tot de kerst worden in sommige gevallen overboord gegooid.
Aangezien een grote groep mensen het boek pas op de presentatie in handen krijgen, is er wel een geheimhouding afgesproken, maar ook tussen de regels door is te merken dat het boek in goede aarde valt!

12 december 2003
De eerste snelle lezer meldt zich in het gastenboek: Marian kon niet wachten tot kerst en heeft het boek al uit!! Wat fantastisch om op deze manier feedback te ontvangen!

17 december 2003
Inmiddels 141 boeken verkocht!
Mijn bezoek aan de lokale boekhandel zit vol verrassingen. Hoewel er in eerste instantie geen interesse is om mijn boek te verkopen (omdat ik te weinig korting kan bieden), wordt het gesprek afgesloten met de afspraak dat ik twintig boeken mag neerleggen.
Aangezien onze voorraad hierdoor (en door de bestellingen die blijven binnenkomen) aardig aan het slinken is, gaat er een mailtje naar de uitgever om een nieuwe lading boeken te bestellen: de tweede druk van het boek gaat dus van start!
En het is ‘weer zo’n dag’ waar van alles tegelijk gebeurd, want in de lokale krant IJssel- en Lekstreek staat een interview (hier op de site te lezen) met mij en aan de reacties is duidelijk dat deze krant goed gelezen wordt!

20 december 2003 – 20.00 uur
Onder toeziend en belangstellend oog van de vele aanwezigen wordt het boek officieel gepresenteerd. Ook vanavond zijn de reacties weer hartverwarmend en dankzij de inzet van alle aanwezigen wordt het een zeer geslaagd feest.

27 december 2003
Rond het middaguur staan we voor de tweede keer in korte tijd bij de uitgever. De tweede druk ligt klaar en is weer net zo fraai als de eerste.
Zwijgend vraag ik me af hoelang het zal duren voordat we weer in de woonkamer zullen staan.

14 januari 2004
Het nieuwe jaar begint goed. Ook Het Kanaal, een goedgelezen lokale krant, besteedt aandacht aan Zwervende Zielen en voor het eerst word ik herkend op straat, hahahaha.

19 januari 2004
De promotie in de krant werpt duidelijk z'n vruchten af. De stapel boeken in de plaatselijke boekhandel begint nu toch in een rap tempo lager te worden!

7 februari 2004
Het tweede boek begint al duidelijk wat vorm te krijgen. Het eerste hoofdstuk valt langzaam maar zeker op z'n plek en de hoofdpersonen beginnen al een beetje aan te voelen als oude bekenden. Nu nog tijd om te schrijven:-)

17 mei 2004
Alle twintig boeken in de boekhandel zijn verkocht. De vraag is naar meer, maar de voorraad is bijna op. Tijd voor een derde druk! Een aantal oplettende lezers hebben me gewezen op schrijffoutjes en het aanbrengen van de veranderingen wordt nu wel een prioriteit!

19 mei 2004
Het boek wordt niet alleen goed verkocht, het blijkt ook deuren te openen naar andere activiteiten. Want op verzoek ga ik nadenken over een lezing over de Innerlijke Stem en daar komt weer het idee uit om workshops te gaan geven.
Om alles goed geregeld te hebben, besluiten we tot het opstarten van een VOF. Als bedrijfsnaam nemen we de naam van de site waarmee het eigenlijk allemaal begonnen is: Handreiking.com.
Vandaag zijn we naar de Kamer van Koophandel geweest om het allemaal officieel te maken. Het verkopen van boeken (jawel, meervoud:-)) is één van onze kernactiviteiten...

5 juli 2004
Na een weldiende en heerlijke vakantie in de Belgische Ardennen is het moment dan eindelijk aangebroken. Alle foutjes (tenminste, dat hoop ik:-)) zijn uit het boek gevist en ik geef de uitgever officieel opdracht tot het laten drukken van de derde druk. Het is weer spannend!

2 augustus 2004
Daar zijn we weer. Bij de uitgever voor de nieuwe lading! En geen moment te vroeg, want twee dagen geleden had ik het allerlaatste boek uit de voorraad verkocht.

10 februari 2009
Ja, met de derde druk hebben we een stuk langer gedaan dan in de periode ervoor, maar er bleef toch steeds vraag naar het boek en begin 2009 hebben we opdracht gegeven voor een nieuwe herdruk. Deze vierde druk is inmiddels weer te bestellen!

 TERUG